Opinnäytetyön aihe ja 8 askelta sen valintaan

Opinnäytetyön aihe ja sen valinta ei ole helppo eikä usein kaikkein hauskin tehtävä, mutta ajankohtaisen ja tarpeellisen aiheen valinta on erittäin tärkeää. Hyvin valittu opinnäytetyön aihe takaa sen, että voit kirjoittaa helpommin laadullisesti hyvän pro gradun. Se tekee myös kirjoitusprosessista sinulle mielekkäämmän.

Askeleet aiheesi valintaan

Askel 1: Tarkista mitä vaatimuksia opiskeluohjelmasi on asettanut opinnäytetyölle. Tuleeko sinun valita aiheesi listalta vai voitko tehdä valintasi itse? Ja tuleeko sinun täyttää mitään erityisvaatimuksia tai edellytyksiä?

Askel 2: Päätä minkä tyyppisen tutkimuksen haluat tehdä. Haluatko vertailla olemassa olevaa kirjallisuutta, tai haluatko tehdä itse käytännön tutkimuksen, esimerkiksi kenttätutkimuksen tai kokeellisen tutkimuksen muodossa? Haluatko käyttää hyväksi jo olemassa olevaa aineistoa tai kerätä tutkimusaineiston itse?

Askel 3: Valitse globaali tutkimusala. Varmista, että olet tietoinen siitä, että joihinkin tutkimusaloihin on saatavilla paljon enemmän tietoa kuin toisiin.

Askel 4: Etsi tuoreimpia artikkeleita ja julkaisuja maailmanlaajuisen tutkimusalasi sisällä. Jokaisella tieteenalalla on useita merkittävimpiä akateemisia julkaisuja sekä ammattiala- tai asiantuntijajulkaisuja. Varmista vähintään, että muutamista näistä merkittävimmistä julkaisuista löytyvistä artikkeleista löytyy yhteisiä aiheita tutkimusalueesi kanssa.

Löytääksesi inspiraatiota voit syöttää tutkimusalasi verkkosivulle, joka on ensisijainen akateemisen kirjallisuuden hakukone, http://scholar.google.com.

Askel 5: Valitse tutkimusalasi sisältä pieni yksityiskohta tai erityispiirre. Voitko selittää aiheesi muutamalla sanalla?

Askel 6: Tee Top 3 –lista aiheista.

Askel 7: Näytä listasi opiskelukavereillesi. Jos he ovat innostuneita jostakin aiheesta, tiedät sen olevan hyvä.

Askel 8: Valitse niistä kolmesta aiheesta yksi, joka tuntuu omasta mielestäsi parhaimmalta.

Vinkkejä

  • Kiinnitä huomiota opintojesi vaatimuksiin. Joskus sinun täytyy valita aiheesi oman alasi aiheiden listalta.
  • Valitse ajankohtainen aihe. Ajankohtaisesta aiheesta on usein paljon helpompi löytää tietoa kuin vanhentuneesta aiheesta, josta ei ole kirjoitettu paljon viime aikoina. Etsi Googlen (Scholar) avulla viimeisimpiä artikkeleja ja verkkoblogeja. Tai käytä LexisNexis:tä, tietokantaa, josta voit nopeasti löytää kaikki tutkimusalasi artikkelit. Useimmiten sinulla on pääsy LexisNexis:iin korkeakoulun tai yliopiston kautta.
  • Varmista aina, että aiheestasi löytyy riittävästi tieteellisiä lähteitä. Voit tehdä sen tutustumalla alasi merkittävimpiin akateemisiin julkaisuihin. On myös hyvä idea käydä läpi muutama viimeisin numero useista ammatillisista julkaisuista.
  • Yritä valita kaupallinen näkökulma tutkimusalasi sisältä. Tästä voi olla todella paljon hyötyä myöhemmin, kun etsit töitä omalta alaltasi.
  • Käytännön tutkimus vie paljon aikaa. Mikäli et haluaisi viettää opinnäytetyösi parissa paljon aikaa, yritä välttää käytännön tutkimusta. Sen sijaan, että tekisit tutkimuksen itse, voit valita olemassa olevien tietokantojen käyttämisen. Tämä säästää paljon aikaa, mutta se ei tee opinnäytetyöstäsi yhtä ainutlaatuista.

Aiheen valinta yrityksen sisältä

Jos aioit kirjoittaa tutkimuksen tai pro gradun yritykselle, tulee sinun varmistaa että kollegasi ja ohjaaja yrityksen sisältä antavat tukensa valitsemallesi aiheelle. On tärkeää, että aihe on tarpeellinen yritykselle; näin voit varmistua siitä, että voit pyytää apua yrityksen sisältä tarvittaessa.

Olet valinnut aiheesi. Mitä seuraavaksi?

Heti kun tiedät aiheesi, on aika tehdä toimintasuunnitelma opinnäytetyösi rakenteen hahmottamiseksi.

Cite this Scribbr article

If you want to cite this source, you can copy and paste the citation or click the “Cite this Scribbr article” button to automatically add the citation to our free Citation Generator.

, I. (22. maaliskuuta 2017). Opinnäytetyön aihe ja 8 askelta sen valintaan. Scribbr. Retrieved 18. maaliskuuta 2024, from https://www.scribbr.fi/opinnaytetyon-rakenne/opinnaytetyon-aihe-ja-8-askelta-sen-valintaan/

Oliko tämä artikkeli sinusta hyödyllinen?